I Sverige är alkohol en väldigt stor del av den svenska kulturen. Under alla högtider är alkoholen i fokus och det är något som sitter djupt i det svenska samhället. Frågan är om det måste vara så eller om det finns andra vägar att gå.
I Sverige är det ovanligt att dricka vin till maten alla dagar i veckan, medan det förekommer allt oftare och som en mer naturlig del av vardagen på sydligare breddgrader. Man behöver inte åka långt för att uppleva en kulturkrock när det kommer till alkohol.
Två nordiska länder – helt olika syn på alkohol
I Sverige förekommer drickande av alkohol främst under helgerna. I vårt nordiska grannland Danmark däremot har man en mycket mer liberal syn på alkoholdrickandet och det är inte alls ovanligt att det dricks vin till maten mitt i veckan. I svenskarnas ögon är det lite tabu att dricka vin eller starkare alkoholdrycker mitt i veckan. Istället spar de sig till helgen då det anses okej att dricka, men de dricker desto mer på en och samma gång jämfört med danskarna.
Drycker med eller utan alkohol?
Inställningen till alkohol går isär. Den skiljer sig även en del från generation till generation. Att röka och dricka alkohol är inte lika populärt hos den senare generationen har det visat sig. Anledningarna kan vara många, alltifrån en större medvetenhet om alkoholens påverkan på kroppen till ett större intresse för hälsa och sunda vanor. I takt med att nyare generationer skapar sig en annan inställning till alkohol kan det även komma att påverka hur vi firar högtiderna i framtiden. Kanske blir inte nubben på midsommar lika intressant och glöggen till jul kanske byts ut mot en hederlig kopp kaffe istället.