Om man studerar sociologi så studerar man läran om samhället. Från början hette samhälle, “sammanhällde” eller “samhälde” och kommer i sin tur från samhäld som är fornnordiska. Sociologi kommer från latinets socius som betyder partner eller följeslagare. I sociologin intresserar man sig särskilt mycket för relationernas uppbyggnad och struktur, mer än ekonomin och industrin.
Sociologin – en vetenskap
Sociologi är en disciplin baserad på vetenskap genom att studera folks beteenden och identiteter. Man tittar exempelvis på social skiktning, processer och strukturer och försöker översätta dessa till att förstå vad som ligger bakom ett samhälles uppbyggnad. Sociologi kan studeras både på enskild nivå, grupp- eller samhällsnivå för att få en hum om vad som gäller och hur man kan betrakta framtiden. Man analyserar en mängd processer ur mediala aspekter, ur den ekonomiska synvinkeln samt politiska och rättsliga processer- både ur hela samhällets perspektiv och den enskilda individens perspektiv. Några ämnen som ligger nära tillhands för sociologistudenter är makt, arbetslöshet, rasism, sexism, konflikter, sociala normer och många fler. Man utövar även genusforskning inom sociologins värld.
Negativa aspekter med sociologin
Tyvärr finns det inget enhetligt perspektiv inom sociologin. Inte heller kan du få en teori som sammanfattar allt utan det mesta beror på en mängd olika perspektiv och studier som inte alltid är hundraprocentiga. Vissa ämnen har dock en mycket stark påverkan, beroende på under vilken tidsperiod man har studerat olika saker. Många menar också att sociologin hålls samman av några sociologer som Durkheim, Karl Marx eller Weber även om det är lite riskabelt att säga att deras synpunkter besvarar alla frågor. Dock vet man att även sociologer arbetar inom ramen för starka traditioner som hålls samman av kända personer vars lära har inspirerat kunskapen om strukturerna i samhällen ända tills idag.