Alla människor på Jorden lever i någon form av samhälle. Det innebär att man lever i en grupp av individer som hålls samman genom att vårda de sociala relationerna på ett sätt som bidrar till kontinuitet. Man delar för det mesta kulturella värderingar och traditioner i hög grad men ett samhälle kan också bestå av olika grupper som lever sina liv annorlunda till skillnad från den stora massan men som ändå tar del av samma lagar och regler. Det brukar kallas för ett multikulturellt samhälle och har väckt stor debatt, inte minst på sista tiden.
Stora och små samhällen
Man talar om ett samhälle i olika storlekar. Ett samhälle kan vara en stor grupp, vanligtvis ett helt land med dess invånare som håller samman för att vårda traditioner och synsätt. Men det kan också röra sig om mindre folkgrupper som stammar eller minoriteter, vars existens inte är så påtaglig i världen som större samhällsgrupper. Kanske har du även hört talas om etniska grupper? De utgör ett eget samhälle de också.
Förenklat skrivet så kan ett samhälle bestå av den ekonomiska, sociala och industriella infrastrukturen. Det är de huvudgrenar som utgör basen av ett samhälle och kan vara mer eller mindre utvecklade.
Att anpassa sig till ett samhälle
Alla som kommit till ett nytt land för att bosätta sig eller stanna en viss tid, vet hur svårt det kan vara att anpassa sig efter det nya samhällets koder och bruk. Varje samhälle och grupp har sina accepterande beteenden och i värsta fall kan dessa skilja sig åt markant från ens egna vanor. Vanligtvis är det lättare att ta del av ett samhälle som ligger så nära det egna med liknande värderingar och traditioner. Oftast är de så pass lika varandra att till och med språket kan förstås mellan olika individer.
Men att till exempel komma till en helt ny kontinent eller till ett samhälle som utövar en annan religion, kan bli betydligt svårare. Det enklaste är naturligtvis att läsa på om det nya samhällets lagar och regler för att förstå vad som är regelbruket just där. Men saker och ting är betydligt svårare än så. Ett annat folk har nämligen många osynliga och även oskrivna regler som ter sig självklart att inte överskrida och som nytillkommen invånare eller turist, är det lätt hänt att dessa regler överskrids. Folk gör det sällan med flit utan för att de är vana vid ett annat beteende på hemmaplan. Detta kallas för kulturkrockar och förekommer i alla samhällen när folk från andra grupper gör som de är vana vid och därigenom provocerar folk på den nya platsen. Detta kan i mångt och mycket även leda till fördomar innan man ens lärt känna en individ från ett visst land.